Terveiset Lappajärveltä, Euroopan suurimman kraatterijärven rannalta

15.05.2019 12:51

Teimme viime viikonloppuna 10-12.5 kevään ensimmäisen virkistysretken Lappajärvelle, sekä Seitsemisen kansallispuistoon. Matkamme päätarkoituksena oli käydä tutustumassa Euroopan suurimman kraatterijärven maisemiin, sekä mahdollisesti löytää Kärnasaaresta meteoriitti-sulakiveä, impaktiittia, jota muodostui n78 miljoonaa vuotta sitten n. kilometrin kokoisen meteoriitin iskeydyttyä Suomeen muodostaen näin Lappajärven kraatterin. Avuliaiden paikallisten opastamana löysimme kuin löysimmekin paikan, jossa tätä meteoriitti-sulakiveä oli nähtävissä.

Lappajärven kraatterin synnyttänyt meteoriitti tuhoutui törmäyksessä aiheutuneessa räjähdyksessä sekoittuen sulaneeseen kallioperään. Törmäyksen seurauksena syntyi uusia kivilajeja kuten kärnaiitti ja sueviitti. Kärnaiitti on paikallinen nimitys Lappajärvellä esiintyvälle kivilajille, impaktiitille, joka on törmäyksessä syntynyttä impaktilaavaa. Lappajärven tapauksessa kärnaiitti sisältää mm graniittia, gneissiä ja kvartsia, sekä törmänneen kappaleen eli meteoriitin aineksia, kuten iridiumia.

Kärnaiittia / Lappajärvi

Kävimme myös tutustumassa lähistöllä olevan meteoriittikeskuksen näyttelyihin, jossa pääsimme ihmettelemään mm. kuunäytettä NWA4734-172A, kivi- ja mineraalinäyttelyä sekä Lappajärven syntyä virtuaalitodellisuudessa.

Lappajärveltä matkamme jatkui kohti Seitsemisen kansallispuistoa, jossa telttailimme retkemme toisen yön. Seitsemisissä teimme pienen retken Helvetinkolun jylhiin maisemiin, jossa innostuimme kiipeämään ylös kivikkoista rotkoa pitkin. Kaikenkaikkiaan retkemme oli erittäin onnistunut. Elämyksiä riitti ja säät suosivat siinä määrin, että vältyimme kastumiselta ja telttamajoitus oli erinomainen vaihtoehto. Ensimmäiset pääskysetkin tulivat ilahduttamaan meitä taidokkaalla lentelyllään Lappajärven rannan tuntumassa muistuttaen meitä kesän saapumisesta. Pääskysestä ei päivääkään..

Helvetinkolulla / Seitsemisen kansallispuisto

Takaisin

Yhteystiedot

variksenpesä

© 2016 Kaikki oikeudet pidätetään.

Luo nettisivusto ilmaiseksiWebnode